Christiaan Mast

ScreenIT: een succesvolle publiek-private samenwerking

hoekje-rood

Podium:

Loods

Aanvang:

16:10

Einde:

16:50

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Landelijke bevolkingsonderzoeken zijn complexe programma’s. In Nederland is in 1990 de borstkankerscreening geïntroduceerd, waarna de programma’s voor baarmoederhalskanker- en darmkankerscreening zijn geïmplementeerd. Er wordt rekening gehouden met toekomstige programma’s, zoals longkanker- en prostaatkankerscreening. Het werd tijd voor een nieuw platform, dat werd ScreenIT.

Met dit nieuwe platform worden de bevolkingsonderzoeken uitgevoerd, gemonitord en wetenschappelijke studies gefaciliteerd. Jaarlijks worden 3.8 miljoen cliënten uitgenodigd, 5.5 miljoen onderzoeken gedaan en 3500 levens gered.

De introductie van zo’n nieuw platform (ScreenIT) is ontzettend ingewikkeld en het afbreukrisico is enorm groot want met meer dan 5000 onderzoeken per dag in de borstkankerscreening leidt elke fout tot wachtrijen en moeten in het ergste geval afspraken opnieuw gepland worden – voor de deelnemers een zeer onprettig gebeuren.

Bij de invoering van het nieuwe platvorm zijn veel partijen betrokken met allemaal hun eigen wensen en eisen. Christiaan Mast van Topicus vertelt hoe het is gelukt om op tijd en binnen budget het nieuwe platform op te leveren. Door first class governance met heldere kaders, op basis van internationale standaarden en daarbinnen veel ruimte voor innovatie voor alle partijen.
De agile aanpak resulteerde in een gezamenlijke betrokkenheid en verantwoordelijkheid om het beste product te ontwikkelen, waar de cliënt van profiteert. Een waar huzarenstukje gezien de complexiteit waarin geopereerd moest worden.

Het is ondertussen een voorbeeldproject en -product voor buitenlandse overheden en zorginstellingen. Topicus reist met haar ervaring langs landen en ziekenhuizen om ervaringen te delen, maar ook om te spiegelen en daarmee te leren van andere landen.

Christiaan Mast
Christiaan is ICT-er in de zorg. Als manager Publieke Gezondheid bij Topicus is hij verantwoordelijk voor oplossingen in preventie en screening en geeft hij leiding aan grote projecten met veel partijen, waarin hij altijd zoekt naar partnerships. Hij doceerde Agile software engineering en communicatie in projecten aan de opleiding ICT van Saxion. De publieke gezondheid in Nederland roept om vernieuwing. Eigenaarschap, zelforganisatie en value based healthcare zijn volgens hem cruciaal voor succes. Christiaan deelt zijn kennis en ervaring graag, zowel binnen als buiten Nederland.

Hoofdpartners

logo-managementboek
Management-impact-logo